Çörekotu yağı
Çörekotunun ana bileşenleri Konjugated linoleic acid, thymoquinone, nigellone, melanthin, nigilline, damascenine dir.
Çörek otunun tohumundan ve yağından faydalanılabilir. Kral Tutankamon’un mezarında bile bulunan çörek otunun, Kleopatra tarafından güzellik için ve Hipokrat tarafından karaciğer hastalıkları için kullanılmıştır. Bolca içerdiği ‘timokinon’ maddesi antikanserojenik etkileri ile bilinmektedir. Çörek otunun iyi geldiği sağlık sorunları arasında, diyabet, kolesterol, sedef ve egzama, alerjiler, Alzheimer, sindirim sorunları bulunmaktadır. Çörek otunun yağı antibiyotiklere dirençli bakterileri öldürebilme özelliğine sahip olurken yağın içerisinde bulunan asitler ve antioksidanlar cilt sağlığına fayda sağlar. Sedef hastalığı: Fareler üzerinde 2012 yılında yapılan bir araştırma, yağın antiporiatik faydaları da olabileceğini gösteriyor. Son araştırmalar, çörek otu yağındaki timokinonun, çeşitli kanser hücresi türlerinde programlanmış hücre ölümünü veya apoptozu etkileyebileceğini göstermiştir. Bunlara beyin kanseri, lösemi ve meme kanseri hücreleri dahildir.
Anormal sperm ve kısırlığa sahip erkeklerde yapılan plasebo kontrollü bir klinik çalışma, çörek otu yağının sperm hareketini iyileştirebileceğini ve sperm sayısını artırabildiğini bulundu. Çörek otu yağı ayrıca cinselliği artırıcı bir etki gösterir.
Çörek otu genellikle çoğu insan için güvenlidir ve ağızdan küçük miktarlarda alındığında zararlı değildir. yağının faydaları olduğu gibi yan etkileri ve zararları bulunmaktadır. Bu sebeple eczacı ve sağlık personeli kontrolünde, güvenliği kanıtlanmış ürünler kullanılmalıdır.